Menu

Waarom is WordPress onderhoud zo belangrijk?

By Alex | WordPress onderhoud

Wordpress onderhoud
Je bent zzp-er en bent volledig gefocust op je core business. Dan zit je niet te wachten op allerlei werkzaamheden waar je minder vertrouwd mee bent, toch? Als kleine ondernemer probeer je dan ook zoveel mogelijk zaken uit te besteden waar je op vast loopt. Het onderhouden van je WordPress website is er daar een van.


Laten we bij het begin beginnen. Hieronder een aantal zaken over WordPress onderhoud op een rijtje, die we daarna wat verder onder de loep zullen nemen:



  • WordPress core updates
  • WordPress plugin updates
  • WordPress thema updates
  • Dagelijkse of wekelijkse back-ups
  • Monitoren van veiligheid en online zijn



wordpress


WordPress core updates

Bij WordPress onderhoud zijn de WordPress core updates bijzonder belangrijk. Wereldwijd zijn er duizenden web ontwikkelaars en programmeurs die zich met WordPress bezighouden en voorstellen indienen voor de verbetering van het content management systeem dat WordPress is. 


Die updates verschijnen geregeld en bevatten verbeteringen in het systeem wat betreft gebruikersvriendelijkheid, beveiliging, enzovoort. Het is dus van belang dat zodra een dergelijke update het daglicht ziet, WordPress te updaten, omdat het je site en bedrijf ten goede komt en je nooit ineens met een "gebroken" site te maken krijgt. En mocht er wel iets "stuk" gaan in je site, dan ben je met een WordPress onderhoudscontract altijd uit de brand. Sterker nog, je merkt er waarschijnlijk helemaal niets van.


WordPress plugin updates

De WordPress plugins (eigenlijk een soort kleine softwareprogrammaatjes die functionaliteit toevoegen aan je website) zijn bij updates gevoelig voor storingen die worden veroorzaakt door andere plugins en door de WordPress core. De zogenaamde "code" en programmeertaal die wordt gebruikt, levert soms problemen op met plugins die zijn geschreven door anderen. 


We noemen dat in de wandelgangen "conflicten", die regelmatig voorkomen en een website volledig plat kunnen leggen. Zelfs als je een huis-, tuin- en keukenbegrip hebt van WordPress, kun je door deze conflicten aardig met je handen in het haar komen te zitten. Iemand die het onderhoud voor je doet, is dermate thuis in dergelijke materie, dat je waarschijnlijk nooit iets merkt van dergelijke problematiek (die zich bij bijna elke update voordoet). Ook hier geldt, blijf er van af en besteed het uit aan iemand die er verstand van heeft. 


WordPress thema updates


Het WordPress thema is datgene wat je website zijn smoelwerk geeft, hoe het er allemaal uitziet, zeg maar. Het is het raamwerk waarmee de website ontwikkelaar werkt om je bedrijf een goede online uitstraling te geven. 


Updates van de WordPress core en plugins kunnen ook zijn effect hebben op de WordPress thema's en dan is het soms nodig dat het thema een update krijgt. Ook kan het zijn dat een thema ineens een zwak punt blijkt te hebben, waar hackers gebruik van kunnen maken. Ook dan levert de ontwikkelaar van het WordPress thema online een nieuwe versie aan. Updates van het thema kunnen ook conflicteren met plugins en ook dan geldt weer – we kunnen het niet genoeg herhalen – schoenmaker, blijf bij je leest. Besteed dit soort werk uit, zodat niet ineens je site plat gaat en je als bedrijf online figuurlijk onderuitgaat.


Dagelijkse of wekelijkse back-ups?


Hier kunnen we redelijk kort over zijn: als je regelmatig je website bijwerkt, dan is het handig om dagelijkse back-ups te hebben. Zo niet, dan voldoen wekelijkse. Back-ups zijn bijzonder belangrijk en zijn in sommige gevallen zelfs zo van belang, dat een bedrijf of kleine ondernemer failliet zou kunnen gaan als er bij calamiteiten geen sprake is van goede back-ups. Misschien is dit wel de belangrijkste van allemaal. 


Veiligheidslekken hebben in het verleden al menig website platgelegd en voor een hoop ellende gezorgd. Wat echter weleens wordt vergeten, is dat je ook moet monitoren, continu, 24 uur per dag, dat je website ook daadwerkelijk online staat. Een storing bij de host (daar waar de fysieke servers staan waarop je website staat) kan onopgemerkt blijven en als je nooit je website zelf zou controleren, zou je zomaar weken offline kunnen zijn. Onprofessioneel en kan een hoop geld kosten. 


Daarom is het handiger om iemand in te schakelen die dat 24/7 voor je in de gaten houdt en waar nodig optreedt. Je ziet, er komt nogal wat bij kijken, bij WordPress onderhoud. Je kunt hier gebruik maken van onze (nu nog gratis) SEO audit-tool en zien of je website kritieke fouten bevat. Mocht je hulp kunnen gebruiken neem dan contact met ons op.



WordPress

Over de Auteur

Alex is een freelance Webdesigner, WordPress consultant en SEO- specialist met 9 jaar praktijkervaring en helpt zzp'ers, mkb'ers met de groei van hun bedrijf.

Hulp nodig?
Malcare WordPress Security