WordPress hosting uitgelegd- Shared, managed, VPS, Cloud
De verschillende vormen van Hosting: Shared, VPS, Dedicated of Managed
Veel mensen hebben tegenwoordig een eigen website. Dit kan een bedrijfswebsite zijn of een website om hun hobby of passie te delen met anderen. Als gebruiker kun je een website zelf beheren of je kunt dit uitbesteden. Dit uitbesteden wordt ook wel hosten genoemd, je huurt voor jouw website een stuk van een server die door een ander beheerd wordt. Als je op zoek gaat naar een geschikte hosting aanbieder, raak je verzeild in een doolhof van aanbieders en oplossing die allemaal zeggen dat ze de beste deal hebben voor jou.
Maar wat is de beste deal voor jou en welke oplossing is het meeste geschikt voor jouw website? Welke eigenschappen moet de server absoluut hebben om aan jouw eisen te voldoen? Als je dit weet dan kun je de verschillende typen hosting en de verschillende aanbieders naast jouw wensenlijstje leggen. Vaak blijven er dan maar een aantal geschikte aanbieders over die je vervolgens op detailniveau met elkaar kunt vergelijken.
In dit artikel worden vier soorten hosting opties behandeld: Shared Hosting, VPS Hosting, Dedicated Hosting en Managed Hosting. De vier soorten zullen elk apart aan bod komen waarbij de werking, de prijzen en de voor- en nadelen worden opgesomd en vergeleken met elkaar. Na het lezen van dit artikel zal je in staat zijn zelf een weloverwogen keuze te maken.
Shared Hosting
Bij Shared Hosting wordt dezelfde webserver gedeeld met een grote groep gebruikers. Elke gebruiker huurt een klein gedeelte van de serverruimte. Vaak hebben kleine en eenvoudige websites genoeg aan enkele basisopties en is er geen behoefte aan extra functionaliteiten. Voor deze doeleinden is een gedeelde server een ideale en goedkope optie. Het nadeel is dat de webserver en dus de capaciteit wordt gedeeld met andere gebruikers. Als deze gebruikers veel capaciteit opeisen van de server kan jouw website hierdoor traag werken of zelfs helemaal niet meer bereikbaar zijn.
Voordelen
Het voordeel van een gedeelde server (Shared Hosting) is de prijs/kwaliteits verhouding. Ondanks dat de providers weinig extra functionaliteiten aanbieden is dit vaak ook niet nodig. In veel gevallen is datgene wat wordt aangeboden meer dan voldoende voor het doel van de website en de betaalde prijs.
Gebruik maken van een gedeelde server heeft ook nadelen. De vier belangrijkste nadelen zijn:
Nadelen
- Je deelt dezelfde server met honderden gebruikers die met elkaar de serverruimte gebruiken voor duizenden websites. Websites van andere gebruikers kunnen op de server zoveel capaciteit vragen, dat er voor jouw website(s) minder of geen capaciteit over blijft. Hierdoor wordt jouw website traag of is deze helemaal niet meer bereikbaar.
- Beveiligingsproblemen bij een andere gebruiker van de server kunnen uiteindelijk ook bij jou voor problemen zorgen. Ondanks bescherming van jouw website, kan een beveiligingsprobleem op serverniveau nog steeds jouw website beïnvloeden.
- De zogenaamde uptime (de tijd dat de website bereikbaar is) en de betrouwbaarheid zijn belangrijke criteria. Ook kunnen andere websites problemen veroorzaken die (de werking van) jouw website kunnen beïnvloeden. Het voorkomen van deze problemen ligt buiten jouw bereik en kun je niet beïnvloeden.
- Een provider die een gedeelde server aanbiedt maakt gebruik van een standaardpakket wat niet altijd past bij jouw wensen. Voor kleine eenvoudige websites hoeft dit geen probleem te zijn maar groeit jouw website, dan zijn de geboden diensten in het pakket vaak niet afdoende.
Indien je als gebruiker slechts een klein budget tot je beschikking hebt, dan is gebruik maken van een gedeelde server vaak de enige optie die er overblijft in het hosting landschap. In vergelijking met andere hosting oplossingen heb je met Shared Hosting vaker te maken met onbetrouwbaarheid en downtime (de tijd dat je website niet bereikbaar is). Echter zal je website niet dagen tot een week onbereikbaar zijn. Vaak is de site slechts enkele minuten per dag niet bereikbaar en wordt een uptime van meer dan 95 procent gerealiseerd. Een andere reden om voor een gedeelde server te kiezen is het type website. Heb je een eenvoudige website, die weinig bezoekers trekt, geen gebruik maakt van veel data en weinig belangrijke informatie bevat, dan is Shared Hosting een uitstekende en goedkope manier om de website online te houden. Voorbeelden hiervan zijn: blogs, test websites of gearchiveerde projecten.
Vaak is Shared Hosting ook een goede optie voor beginnende bedrijven. In de eerste weken of maanden zal de website door weinig (potentiële) klanten worden bezocht. In dit stadium gebruik maken van een gedeelde server is dan een goede en ook goedkope oplossing. Groeit je bedrijf dan kun je altijd later overschakelen naar een andere optie. Ook als je een beginner bent op het gebied van websites ontwikkelen en nog geen ervaring hebt dan kun je ervaring hebt dan kun je ing goedkoop ervaring opdoen.
Wanneer niet gebruiken?
Als betrouwbaarheid, bereikbaarheid en beveiliging belangrijk zijn voor jouw website dan kun je beter niet voor Shared Hosting kiezen. Ook is het niet verstandig deze oplossing te kiezen als het voor jouw bedrijf belangrijk is om online producten of diensten te verkopen.
Het is goed om je te realiseren dat je voor een budget van circa € 5,00 - € 10,00 geen high-end hosting kunt verwachten, aangepast aan jouw wensen en voorzien van allerlei extra functionaliteiten. De aanbieders zijn er op gericht om een groot aantal gebruikers een gedegen hosting te bieden waardoor zij zichzelf met weinig middelen toch online kunnen profileren.
VPS Hosting
VPS Hosting is een alternatief voor Shared Hosting en is gebaseerd op zogenaamd Cloud Hosting. In vergelijking met Shared Hosting waarbij alle gebruikers dezelfde capaciteit ter beschikking hebben, wordt hier een andere technologie gebruikt om de verschillende gebruikers op de server te scheiden. De capaciteit van de server wordt eerlijk verdeeld over de gebruikers. Stel dat er op een server tien gebruikers actief zijn dan krijgt elke gebruiker 1/10e van de capaciteit van het systeem. Overtreedt de gebruiker dit limiet dan crasht de website van deze gebruiker. De andere gebruikers hebben hier echter geen last van, hun websites blijven bereikbaar. Zo kunnen er bij Shared Hosting duizenden gebruikers dezelfde server gebruiken, terwijl dit aantal bij VPS Hosting gelimiteerd is op 5 tot 20 gebruikers. Minder medegebruikers heeft als belangrijk voordeel dat er minder risico is op problemen.
Als je kiest voor een VPS systeem betaal je eigenlijk voor drie zaken:
Voordelen
- De technologie waarbij de gebruikers worden gescheiden met de bijkomende beveiliging.
- De server, vaak uitgedrukt in hoeveelheid beschikbare ruimte en snelheid. Dit is het meest belangrijke item omdat een goede en snelle server zorgt voor een goed werkende website.
- Een extra vergoeding per gebruiker omdat de provider maar een beperkt aantal gebruikers (klanten) per server heeft. Hij kan dus de kosten over minder klanten ‘verdelen’. Door deze extra vergoeding is het financieel haalbaar voor de providers om een dergelijke service aan te bieden.
Een website gebaseerd op VPS Hosting biedt voordelen ten opzichte van Shared Hosting. Het belangrijkste voordeel is de scheiding van de gebruikers, de beveiliging en de schaalbaarheid van het systeem zoals hieronder wordt uitgelegd:
Voordelen
- Doordat VPS Hosting een virtueel systeem is, krijgt elke gebruiker een bepaalde hoeveelheid capaciteit toegewezen, waardoor vooraf duidelijk is wat de website wel of niet ‘aankan’. Er bestaat dus geen onduidelijkheid bij de gebruiker.
- De beveiliging is bij VPS Hosting veel beter doordat de gebruikers en websites veel beter gescheiden zijn waardoor jouw website niet besmet kan worden door een virus van een andere gebruiker of website.
- Doordat de servercapaciteit is verdeeld over het aantal gebruikers in plaats van dat de gebruikers worden verdeeld over de beschikbare servercapaciteit is het systeem makkelijk op te schalen. Dit is ideaal voor websites die snel groeien.
- Doordat VPS Hosting gebruik maakt van een virtueel systeem heb je er als gebruiker meer controle op. Hierdoor lijkt het alsof je een eigen server hebt.
Nadelen kent VPS Hosting niet echt. Wel kan het doel van de website soms niet bereikt worden met een VPS Hosting oplossing. Enkele voorbeelden zijn:
- Als je een zeer specialistische website nodig hebt, waarbij je ook de hardware (server) wilt beheren is VPS Hosting geen goede oplossing en kun je beter gebruik maken van Dedicated Hosting (fysiek een eigen server hebben) zoals hierna zal worden besproken.
- Als je als gebruiker snel serverruimte nodig hebt voor een website is VPS Hosting een dure optie en niet noodzakelijk de beste optie.
- Als je gebruik maakt van een WordPress website kun je beter gebruik maken van WordPress Hosting als alternatief voor VPS Hosting. Vaak is laatstgenoemde optie beter op het gebied van snelheid en beveiliging.
- Is jouw website bedoeld voor testdoeleinden en/of heb je een klein budget? In dit geval is het beter om een gedeelde server te gebruiken in plaats van een virtuele eigen server.
- Is het belangrijk dat je de server zelf kunt aanpassen, dat de server up-to-date is en heb je genoeg kennis om zelf een server te beheren? Als je op al deze vragen nee moet antwoorden dan is het hebben van een ‘virtuele eigen server’ via VPS Hosting een beter alternatief vergeleken met het fysieke hebben van een eigen server.
- Is jouw website gebaseerd op WordPress? Indien dit niet zo is dan kan gekozen worden voor VPS Hosting. Is de website wel gebaseerd op WordPress dan kan misschien beter worden gekozen voor WordPress Hosting zoals hierna zal worden toegelicht.
Wanneer kun je als gebruiker kiezen voor VPS Hosting en wanneer kun je het beter niet kiezen? Aan de hand van een aantal vragen kun je makkelijk voor jezelf beslissen of VPS Hosting geschikt is voor jou.
Er zijn weinig situaties waarin je beter niet kunt kiezen voor VPS Hosting. VPS Hosting maakt het mogelijk om op serverniveau eenvoudig op te schalen en mee te groeien met de groei van jouw website. Alleen als de website heel vaak wordt bezocht, zoals een nationale of internationale nieuws website, of er behoefte is aan een zeer gespecialiseerde site dan is VPS Hosting geen verstandige oplossing om te kiezen. In alle andere gevallen is VPS Hosting een veilige en goede keuze. Deze website geeft meer informatie over hoe je de juiste VPS Hosting provider kunt kiezen.
Dedicated Hosting
Bij Dedicated Hosting koopt de gebruiker zelf een server en de ruimte om de server te plaatsen, waarbij door de aanbieder minimaal onderhoud en service wordt geleverd. Als de server en de ruimte zijn ingericht moet de gebruiker zelf alles regelen, van het installeren van de systemen tot het ontwikkelen en toegankelijk houden van de website. De aanbieder vervangt alleen kapotte onderdelen, de gebruiker is verantwoordelijk voor het volledige onderhoud.
De prijzen kunnen variëren door onder andere de beschikbare ruimte op de server en de snelheid van de server. Zoals te zien is er vaak sprake van een vanaf prijs die door het selecteren van extra opties kan oplopen tot wel drie of vier keer de vanaf prijs.
Voordelen
Een Dedicated (dus eigen) server heeft twee grote voordelen:
- Je bent de enige gebruiker van de server, het is immers jouw eigendom. Als gevolg heb je geen last van eventuele virussen of problemen op de server die veroorzaakt worden door andere gebruikers. Hierdoor hoef je als gebruiker minder beveiligingssoftware op je server te installeren om jezelf te beschermen.
- De bandbreedte is veel groter waardoor de verbinding veel sneller is.
Je kunt het hele pakket, dus de hardware, de server en (beveiligingssoftware), aanpassen naar je eigen behoeftes en ideeën. Een eigen server is vooral handig als je specifieke eisen hebt voor je website en je graag alles naar je eigen voorkeuren wilt inrichten en aanpassen.
Nadelen
Het grootste voordeel is eigenlijk ook het grootste nadeel. Doordat je een eigen server hebt en er praktisch geen onderhoud door de aanbieder wordt uitgevoerd (behalve het vervangen van kapotte onderdelen) moet je alles zelf doen. Je moet dus of alles zelf weten en kunnen of iemand inhuren die deze taken voor jou kan uitvoeren. Dit kost weer extra geld en is dus nadelig voor jouw budget. Andere vormen van hosting nemen vaak veel beheertaken van de gebruiker over, zoals het updaten van de systemen, het controleren en aanpassen van de beveiligingen, het regelmatig controleren van de systemen, enzovoort. Als je een eigen server hebt worden vaak al deze diensten niet aangeboden en moet je dat zelf doen. Soms komt het voor dat een aanbieder wel deze diensten aanbiedt maar daar dan een fikse vergoeding voor rekent. Daarnaast kunnen hardware storingen langer duren, omdat iemand fysiek naar de serverruimte moet om kapotte hardware te vervangen. Bij VPS Hosting wordt dit vaak niet opgemerkt door de gebruiker, omdat bij schade op een (deel van de) server naar een ander (deel van de) server wordt overgeschakeld.
Wanneer gebruiken?
Veel gebruikers hebben geen eigen server nodig en daarvoor zal deze vorm van hosting dan ook niet geschikt zijn. Als er fulltime een systeembeheerder aanwezig moet zijn om alles in de gaten te houden, omdat jouw website erg veel content (data) bevat en je hoge eisen stelt aan de server, dan kan een eigen server een goede optie zijn. Daarnaast gebruiken grote bedrijven vaak Dedicated Hosting als er meerdere servers nodig zijn voor de bedrijfsprocessen die gescheiden van elkaar opereren, zoals een server voor het eigen personeel en een server voor de klant omgeving of website.
Wanneer niet gebruiken?
Het is niet aan te raden Dedicated Hosting te gebruiken als je geen ervaring hebt met het opzetten en onderhouden van een server of geen geld (over) hebt om een systeembeheerder in te huren. Vaak denken mensen dat het hebben van een eigen server zorgt voor een betere website. Dit is niet het geval als de beheerder de kennis ontbreekt om een goede website te bouwen en onderhouden. Daarnaast is het aantal bezoekers van de website en de omzet die via de website wordt gegenereerd geen reden om te kiezen voor Dedicated Hosting. Als de website op een juiste en eenvoudige manier is geprogrammeerd kan vaak prima gekozen worden voor een VPS oplossing.
Managed WordPress Hosting
De vierde en laatste hosting optie die we in dit artikel bespreken is de Managed WordPress Hosting. Deze vorm van hosting is heel speciaal omdat het alleen gericht is op het ondersteunen van één applicatie: WordPress. Hierdoor kan zowel de hardware als de software volledig worden ingericht op deze applicatie, wat de snelheid en mogelijkheden ten goede komt.
WordPress Hosting kent een aantal grote voordelen. Het grootste voordeel is dat de server volledig is ingericht op WordPress. Functionaliteiten worden speciaal aangepast op WordPress waardoor de websites beter en sneller werken en ook nog eens minder capaciteit vragen. Daarnaast wordt de server van de meest recente software updates voorzien waardoor je als gebruiker nog beter beschermd bent tegen beveiligingsproblemen. Ook is deze vorm van hosting beter in het bieden van ondersteuning in vergelijking met een gedeelde server of VPS server, omdat de aanbieders exclusief met WordPress samenwerken.
Nadelen
WordPress Hosting kent ook nadelen. Het grootste nadeel is de flexibiliteit die je niet meer hebt. Als je voor deze vorm van hosting kiest ben je automatisch toegewezen op het gebruiken van een WordPress website. Je kunt dus niet meer kiezen voor een Joomla of Drupal site. Ook de prijs is vaak hoger in vergelijking met bijvoorbeeld een VPS Hosting oplossing. Als laatste kunnen bepaalde functionaliteiten die WordPress biedt juist voor sommige websites minder goed werken zoals het uitschakelen van plug-ins.
Wanneer gebruiken?
Maar wanneer kun je nu het beste gebruik maken van WordPress Hosting? Allereerst is dit uiteraard de beste oplossing als je een WordPress website hebt. Belangrijk is een afweging te maken tussen het doel van de website en de kosten. Als je website bedoeld is voor een weblog dan is een supersnelle verbinding niet perse noodzakelijk en kan dus ook gekozen worden voor VPS Hosting. Vaak is het ook lastig met deze vorm van hosting om een aantal websites te installeren op één account. Als je een grote, belangrijke website hebt en er zeker van wilt zijn dat alles soepel, betrouwbaar en goed werkt dan is WordPress Hosting de beste optie.
Wanneer niet gebruiken?
Zoals hierboven al genoemd is het vooral belangrijk om de keuze te maken of de kosten opwegen tegen de extra functionaliteiten en/of snelheid die geboden wordt. Als je een eenvoudige website hebt en er niet veel geld aan uit wilt geven dan is WordPress Hosting geen geschikte optie.
Conclusie
In dit artikel zijn de verschillende soorten hosting uiteengezet. Shared Hosting, VPS Hosting, Dedicated Hosting en WordPress Hosting hebben allemaal verschillende voor- en nadelen. Er is niet één oplossing die absoluut het beste is. Welke soort hosting het meest geschikt is hangt af van de voorkeuren en doeleinden van de gebruiker en het doel van de website. Denk goed na of vraag ons om advies voordat je een keuze maakt.